4 februari 2013

Därför är det här så viktigt för mig!


Filmen Underkastelsen är en otroligt jobbig men nyttig film som jag ber alla titta på, du kommer lära dig massor, om du inte gör det för dig själv, så titta i alla fall på den för din omgivnings skull, för dina barns skull!

Den handlar om att kemikalier i utsätts för dagligen och hur vi kan välja bort de i våra hem och speciellt välja bort de till våra barn som tyvärr är de mest utsatta och även de mest ömtåliga.

Kemikalier är ett ganska stort hot mot vår hälsa och ett stort problem som många tyvärr inte ens vet om eller tänker på.

Bisfenol A, förkortas BPA är ett ämne som används för att tillverka våra köksredskap till exempel. Bisfenol är hormonstörande i låga doser. Man använder av Bisfenol A i tillverkandet av nappflaskor, CD-skivor, konservburkar, plastförpackningar och kvitton.

Ftalater är en mjukgörare som används i tillverkandet av plastleksaker och plastförpackningar. Studier visar att vissa Ftalater kan skada fortplantningsorganen och kopplas starkt till ökad förekomst av fetma, allergier och astma.

Det läskiga flamskyddsmedlet som är mitt ständiga jämmer hur vi ska slippa ifrån återfinns i skummgummimadraseer, plastleksaker, kläder, textiler och teknikprylar.

Vi har ju en pågående kemikalie-utrotning i vårt hem. Vill ha bort all form av plast i köket. Inga plastleksaker till barnet. Inga giftiga plaster i den plast vi använder. Vi köper istället köksredskap i trä, glas och gjutjärn. Barnet får leka med leksaker i trä eller tyg, dock försöker vi hålla oss till andrahands tyger.

Du återfinner enorma mängder kemikalier i våra städ- och tvättprodukter. Vi använder miljömärkt parfymerat tvättmedel och inget mjukmedel utan istället pluttar vi lite ättika i tvättmedelsfacket om vi har behov av att ge tvätten en trevlig doft. Eller så tvättar vi med Linoljesåpa, då luktar det sommar!

Vi använder oss av citron, salt, ättika och microfiberduk vid städning. Har kökstrasor av lin som är utmärkta som vi bara tvättar i 60 grader i maskin vid behov.

Har du några bra tips till hur man kan göra sin vardag ännu mer miljösnäll och giftfri?
Bli medlem i min populära grupp på facebook Miljövänligare vardagsliv och skriv här i kommentarsfälten, jag  vill höra alla tricks som finns i hela världen.



Giftfri tallrik




Jakobs gifrfria tandborste

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar